Hírek

Kaotikus a helyzet a szúnyogirtás körül

Áprilisban már meg kell kezdeni a balatoni szúnyogirtást, hogy a szezonban ne okozzanak gondot a vérszívók, de még nem kapták meg az önkormányzatok a tavalyi szúnyogirtáshoz megítélt állami támogatást sem, és nem tisztázódott, idén ki és miből végzi majd el a Balatonnál a szúnyoggyérítést - számolt be Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke.

Még sosem volt ekkor bizonytalanság a balatoni szúnyogirtás körül, mint most - fogalmazott a szervezet elnöke, aki egyben Szigliget független polgármestere. Mint kifejtette, évente mintegy 80 millió forintba kerül a BSZ által koordinált balatoni szúnyogirtás, ami biológiai kémiai védekezésekből áll. Tavaly az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően tavasszal a biológiairtással megkezdtük a védekezést, majd kémiai védekezések hatására kezelni tudtuk a szúnyoginváziót rendkívüli csapadékos időjárás ellenére is. Június végére a kormányhatározatnak megfelelően bekapcsolódott a katasztrófavédelem is a védekezésben. Augusztus végéig végezték a Balaton térségében a szúnyoggyérítést. Bár már forrás nem állt rendelkezésre (mert már az addigi védekezésre elfogyott az önkormányzatok hozzájárulása) az ősszel még kezdeményeztünk több védekezést is, de sajnos az anyagi forrás hiányában nem tudtunk az igényeknek megfelelő alkalommal a szúnyoggyérítést megrendelni. Ennek hiánya sajnos komolyan érezhető is volt térségünkben. Így is végeztettünk úgy szúnyogirtást, hogy a jeleztük a kivitelező felé, hogy csak az állami támogatásból tudjuk, majd finanszírozni ezekez a védekezési munkákat. Ahogy már az előzőekben jeleztem az állami támogatást a mai napig nem kaptuk meg, mondta a BSZ elnöke
Idén még továbbra is tisztázatlan, hogy a BSZ koordinálja-e a munkát, vagy bekapcsolódik a katasztrófavédelem. A szúnyogirtás költségeit az elmúlt években 50 százalékban állta az állam, a többit az érintett önkormányzatok adták össze lakosságarányosan, amely költséget idén is betervezték a költségvetésükbe. Annak ellenére rövidesen elkezdik a védekezést, hogy bizonytalan az állami finanszírozás, mert sajnos a szúnyogok nincsenek tekintettel a döntéshozatali mechanizmus menetével.
A BSZ szakértők bevonásával dönt arról minden évben, hogy mikor kell és lehet elvégezni a biológiai és a kémiai irtásokat. Tavaly a katasztrófavédelem által irányított védekezésre nem mindig a korábban megszokott, hajnali órákban került sor. Akadt, ahol szabadban misézőket, strandolókat, sportolókat permeteztek le, amit többen sérelmeztek.
Azért, hogy idén is időben megkezdődhessen a védekezés a szúnyogok ellen, a BSZ már télen kiírta a közbeszerzést és a szúnyoggyérítést végző kivitelező kiválasztására vonatkozóan. Amennyiben nem az előző évek gyakorlatának megfelelően támogatja az állam a Balaton térségének szúnyoggyérítési munkáit, az komolyan érintheti a turizmust és a Balatoni Szövetséget is a közbeszerzés kapcsán vállalt kötelezettség miatt is.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!