a Balatoni Szövetség honlapja

A 2018-as Balaton díjasokról

Heizler György

 

Heizler György ny. tü. ezredes korábban a BM Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjeként összehangolta a régió három megyéjének Balatont érintő prevenciós, felkészítései és műszaki mentési tevékenységét.
Jelentős érdemei vannak a RUPERT sürgősségi mentőhajó rendszerbe állításában. A nevéhez fűződik a Balaton környéki iskolák számára készített veszélyhelyzeti, vízbiztonsági oktatási program elkészítése, számos azonos célú többnyelvű kiadvány, nyomtatvány és strandi tájékoztató tábla kiötlése.
Nagy szerepet vállalt a kiemelt üdülőkörzet fejlesztési stratégiája, valamint fejlesztési programjai köz- és vízbiztonsági projektjei kialakításában. A közelmúltban a Mentőöv nevű vízbiztonsági prevenciós program kidolgozásában és végrehajtásában, továbbá az RSS rendszer (a mentési-, polgárőr- és tűzoltó tevékenységek együttes művelése a kisebb települések civil önkéntes szervezetei esetében) balatoni applikációja létrehozásában vett részt.

Budapest, 2018. augusztus

Magyar Vitorlás Szövetség                                                               BFT Közbiztonsági Tanácsadó Testület
            elnöke                                                                                                               elnöke

 

Horváth Tihamér

Horváth Tihamér Keszthelyen született, általános iskolai tanulmányait Gyenesdiáson végezte, középiskolába a keszthelyi Vajda János Gimnáziumba járt. Ezután kitanulta a gáz- víz és központi fűtés szerelő szakmát is. Diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Jelenleg a Balaton régió egyik innovációs központjaként is emlegetett Gyenesdiáson él, és három Kft-ben ügyvezető tulajdonos.
1990-ben testvérével hozták létre az elsősorban közműépítéssel foglalkozó Horváth-ÉP Kft-t, 1998-ban megalapították a gyógy- termálturizmussal foglalkozó Kehida Termál Kft-t. A két vállalkozás összesen mintegy négyszáz főt foglalkoztat. A kehidakustányi fürdőkomplexum az elmúlt években országos ismertségre tett szert, a fejlesztések pedig nem álltak meg, folyamatosak, az azokkal kapcsolatos elképzelések nagyszabásúak. Legújabb vállalkozása, a Magyar Életérzés Nonprofit Kft. a vindornyalaki öreghegy oldalában terül el, egyszerre adva nyugalmat gazdájának és az odaérkező barátoknak, ismerősöknek, turistáknak.
Ő az a vállalkozó, aki az önérdek mellett egyazon polcon tartja számon a közjót. Komfortosabbá tette a nyugat-balatoni lakásokat, a mai napig utakat épít, javít, gyógyfürdőt fejleszt, tanácsokat ad, egészséges agrártermékeket állít elő és helyez a vendégek asztalára ezzel az egészséges életmódot népszerűsíti.
A nevéhez köthető a SZÉP-kártya, a hazai turisztikai ágazat egyik mentőöve. Tihamér munkáját több alkalommal magas szinten is elismerték. Tulajdonosa a Pro Turismo kitüntetésnek, és a köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend középkeresztjének a csillaggal.

Siófok, 2018. augusztus

Balaton Fejlesztési Tanács
elnök

 

Tihanyi Bencés Szerzetesközösség

Az eltelt közel ezer év során a bencés rend előbb a török támadások, majd II. József rendeletei, végezetül az 1950-es állami betiltás miatt többször elhagyni kényszerült a kolostort, de a szerzetesek amint lehetett újra visszatértek, hogy teljesíthessék küldetésüket.
A szerzetesközösség legutóbbi újjászervezése 1994-ben kezdődött el, Dr. Korzenszky Richárd elöljáró vezetésével. Az újonnan alakult bencés szerzetesközösség kitartó munkájának eredményeként a Bencés Apátsági Templom és a Tihanyi Bencés Apátság egész Magyarország keresztény értelmiségének rendszeres találkozóhelyévé vált.
A lelki építkezés mellett példaértékű épület felújításokra, beruházásokra is sor került:
      - a kiemelt műemlékként nyilvántartott bencés apátsági templom és a Tihanyi Bencés Apátság teljes felújítása 1994 és 2014 között, ennek keretében a jelentős turisztikai attrakcióvá vált Bencés Apátsági Múzeum kialakítása,
      - vendégház építése 1997-ben,
      - a modern turisztikai igényeket kiszolgáló Látogatóközpont építése 2011-ben,
      - több hektárnyi levendula- és gyógynövény ültetvény telepítése 2017-ben,
      - a Rege Cukrászda felújítása és bővítése 2018-ban.
Figyelemre méltó az a szellemi, kulturális érték is, melyet a Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége szervező munkájának köszönhettünk az elmúlt két évtizedben:
      - mintegy 200 egyházművészeti és képzőművészeti kiállítás az Apátsági Múzeumban,
      - közel 250 hangverseny az Apátsági Templomban,
      - országos hírű programsorozattá vált, az 1997-től megtartásra kerülő Tetőtéri esték,
      - új, vonzó turisztikai programok bevezetése 2015 óta, pld: a Csend hangjai, a Hajnal fényei, Múzeumok éjszakája, Apátsági élménytúra.
A Tihanyi Bencés Szerzetesközösség napjainkban is jelentős fejlesztéseket készít elő. Áldozatos és fáradságos munkájukkal gazdagítják településük, térségük és a Balaton régió lelki, szellemi és épített értékeit, növelik vonzerejét.

Veszprém, 2018. augusztus

Veszprém Megyei Önkormányzat
közgyűlésének elnöke

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!