a Balatoni Szövetség honlapja

a 2019-es Balaton díjasokról

Süli Ferenc

Népművelőként kezdte a pályáját, ahol olyan meghatározó kollégákkal dolgozhatott együtt, akik inspirálták arra, hogy gondolatait sorokba öntve másokkal is megossza.
Somogyi születésűként ehhez a megye akkori napilapja, a Somogyi Néplap volt a legkézenfekvőbb kiindulási pont. Tudósítások, interjúk, riportok majd portrék igazolták, hogy bármelyik műfajban jól érzi magát. Később Somogyi Hírlap lett és a már kiforrott személyiségét további kihívások várták.
A régió első, az ország második kereskedelmi rádiójánál a betűk után már hangot is adott gondolatainak: a Balatonszabadiból sugárzó Juventus Rádióban a szerkesztőség vezetésével bízták meg az akkori tulajdonosok. A Rádió arculatot váltott, Budapestre költözött, a főszerkesztőt pedig egy addig számára ismeretlen terület, a televízió csábította el és vitte magával szintén a fővárosba a kilencvenes évek derekán.
Hamar kiderült, hogy fiatal újságíró magabiztosan mozog a kamerák előtt is. A kitartó kemény munka újabb és újabb kihívásokat tartogatott, így idővel az akkori ATV-ben és a Budapest TV-ben is főszerkesztőként irányította a szerkesztőséget.
Nem lett hűtlen a betűkhöz és a Balatonhoz sem, a gondolatok új értelmet kaptak egy olyan régiós magazin hasábjain, amelyik mára az ország talán utolsó független, magánkézben lévő havilapja. A 26 év során rendszeresen jelent meg az általa kiadott, szerkesztett, főszerkesztett Balatoni Futár, az írások zömét máig maga jegyzi. Munkája során a Balaton régió minden pontjára eljutott, interjút készített a legjelentősebb helyi politikusokkal, szakértőkkel, civil aktivistákkal, tudósokkal, művészekkel. Aktuális, színvonalas, fontos híradásai minden esetben balatoni elhivatottságáról tanúskodnak.


Érdi Szabó Márta

Érdi Szabó Márta munkássága országosan ismert és elismert. A Magyar Televízió, majd később a Duna TV szerkesztőjeként a kultúra ápolását, a művészet alkotások gyerekekkel való megismertetését tűzte ki célul, műsoraiban helyet kaptak az ifjú tehetségek, fáradhatatlanul küzdött a gyerekkultúra fejlesztéséért.
Nyugdíjba vonulását követően a Cimbora Alapítvánnyal országos sorozatokat szervez, komolyzenei, irodalmi, játékos foglalkozásokat. Nevéhez kötődik a Klassz a pARTon komolyzenei koncertsorozat.
Az idén öt éves rendezvénysorozat nagy szerepet játszik a Balaton északi partjának kulturális fellendülésében és fejlesztésében, a Klassz a pARTon népszerűsége nagymértékben hozzájárult a sikerhez, hogy Veszprém városa és a Balaton Régió elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.
Érdi Szabó Márta kulturális területen kiemelkedőt alkotott, értékteremtő munkájával hozzájárul a Balaton és térsége erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához.

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata immáron 20 éve dolgozik fáradhatatlanul a Balatonra érkezők biztonságáért. Teszi ezt önerőből, támogatók és szponzorok segítségével. Évről évre új célokat kitűzve fejlődnek, növekednek és nagyon komoly eredményeket érnek el. Szeretnék, ha a Balaton lenne Európa legbiztonságosabb tava, amiért minden tőlük telhetőt meg is tesznek. Terveik, céljaik, tevékenységük megalakulásuktól kezdve a Balatonra érkezők javát szolgálják ma is és a jövőben is. Munkájuk, törekvésük, az általuk kitűzött célok értékesek, példamutatóak és minden esetben a köz javát szolgálják.
1999. évi megalakulása óta töretlenül végzi szakmailag elkötelezett munkáját. Teszi ezt több, tematikusan elkülönített – nemzetközi példák alapján felépített – szervezeti egységben. Tevékenységük fő célja a vízi balesetek megelőzése és felszámolása.
Strandi vízimentő szolgálatuk évről évre egyre több helyszínen van jelen és biztosítja a strandolóknak, fürdőzőknek, vízi sportot kedvelőknek, szórakozni vágyóknak a lehető legbiztonságosabb strandolást és vízparti élményt.
Hajós szolgálatuk nyolc hajóval, ebből kettő sürgősségi mentőhajó, lát el szolgálatot a Balatonon. A hajós személyzet feladata a bajbajutott személyek szakszerű kimentése és állátása, a vízben eltűnt személyek keresése, ezen kívül ők végzik a különböző eszköz mentési feladatokat is. Tevékenységüket saját Mentésirányítási Központjuk koordinálja. A mentési feladatok mellett számos vízi és vízparti rendezvényt is biztosítanak.
A fent leírtakból jól látható, hogy az Egyesület milyen komplex tevékenységet végez azért, hogy a Balatonra érkezők biztonságban élvezhessék a tó adta lehetőségeket.

 

 

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd