a Balatoni Szövetség honlapja

a 2020-as Balaton díjasokról

Balassa Balázs

A Balatoni Szövetség leköszönő társelnöke, 18 évi polgármesteri és 5 éves Balatoni Szövetség elnöki tisztsége alatt példaértékű munkát fejtett ki szűkebb közössége és a Balaton érdekében.
Elnöksége alatt új lendületet kapott a Balatoni Szövetség, több új fontos partnerrel bővült a Szövetség tagsága, elindult a Hírbalaton portál, a megújult Kék Hullám Zászló strandminősítő rendszer visszaszerezte régi presztízsét, és még hosszan lehetne sorolni azokat a változásokat, amik nevéhez kötődnek.

Felszólalásaiban kiállt a Balaton természeti, kulturális és társadalmi értékeinek védelmében, sokszor vállalva az ezzel járók onfliktusokat is.

 

Dr. Pomogyi Piroska

Dr. Pomogyi Piroska hidrobiológus, 1977-ben Keszthelyen szerzett agrárkémikusi diplomát, 1982-től a vízügyi igazgatóság munkatársa, 1984-től a biológiai tudományok kandidátusa. Akik ismerik, tudják megszállott kutatója a Kis-Balatonnak. Számtalan publikációja jelent meg a Kis-Balatonról. Ő készítette el a Kis-Balaton botanikai térképét.
2001. évi kimagasló munkájáért a Zala Megyei Önkormányzat „Zala Megye Környezetéért és Fejlesztéséért” díjat adományozta Pomogyi Piroskának, aki akkor a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság főtanácsosa, kutatásszervezője volt.
A díjat dokumentáló díszes oklevélbeni indoklás szerint: „A Kis-Balaton Védőrendszer üzemirányításához szükséges vízminőségi laboratórium létrehozásáért, botanikai kutatásaiért és számos publikációjáért” kapta.
Későbbiekben Székesfehérváron a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa lett.
Dr. Pomogyi Piroska évtizedek óta végzi a balatoni nádas-felméréseket, a nádasok ismert szakértője, hosszú évek óta küzd a balaton-parti nádasok kiírtása ellen.
2020. elején, a Balatoni Szövetség elnökségi ülésén, a 2019. évi légi fotók elemzései alapján felhívta a figyelmet arra, hogy négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat a parti ingatlanok tulajdonosai. Az üdülőrégióban a téli nádaratásra engedélyt kérők mintegy fele, irtást végzett aratás helyett. „Ha nem lesz nád, végül Balaton sem lesz” hangsúlyozta.

 

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!