Balatoni Borok Versenye

 

A Balatoni Szövetség idén Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karának szakmai irányításával rendezte meg a XIV. Balatoni Borok Versenyének bírálatát 2016. június 09.-én. A verseny fővédnöke dr. Feldmann Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára volt. Szakmai védnökök: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Pannon Egyetem Georgikon Kara és a Balatoni Borvidéki Borrégió.
A rendezvény támogatói: a Földművelésügyi Minisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, Zamárdi Város Önkormányzata, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa voltak. A bírálók között neves borászok és a NÉBIH munkatársai mellett szakújságíró, és bor akadémikus is volt.
A versenyre 46 termelő nevezett 138 bormintával. A Somlói Borvidékről 4, a Badacsonyi Borvidékről 56, a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről 18, a Zalai Borvidékről 12, a Boglári Borvidékről 48 minta érkezett.
A minták jelleg szerinti megoszlása: 84 fehér bor, 16 vörös bor, 14 rosé, 10 szénsavas és 14 desszertbor.
Az eredmények: egy nagy arany, 21 arany, 63 ezüst, 44 bronz minősítés és 9 okleveles elismerés.
A verseny fődíjas borai:
-A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a nagy arany éremmel elismert 2015.-ös Szürkebarát (RÁD-VIN Kft, Balatonboglár) kapta.
- A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2016 címet a 2015 évjáratú Chardonay (Várszegi Pincészet, Budapest, Balatonboglári Borvidék) kapta. A díjat dr. Szabó Balázs a Földművelésügyi Minisztérium Parlamenti és társadalmi kapcsolatok főosztályának vezetője adta át.
- A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2016 címet a 2011 évjáratú  Cabernet Franc (IKON Borászat, Látrány, Balatonboglári Borvidék) kaota. A díjat Csákovics Gyula Zamárdi Város polgármestere adta át.
- A Balatoni Borrégió Legjobb Rosé Bora 2016 címet a 215.-ös Bujdosó Rozé KATAMARÁN (Bujdosó Pincészet, B.lelle) nyerte. A díjat dr. Kocsis László a Pannon Egyetem rektorhelyettese, a zsűri elnöke adta át.
- A Balatoni Borrégió Legjobb Szénsavas Bora:2016 címet a 215. évjáratú Bujdosó Zöld (Bujdosó Pincészet, B.lelle) kapta. A díjat Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke adta át.
- A Balatoni Borrégió Legjobb Desszert Bora 2016-ban a 2015. évjáratú PÁTRIA Orosztonyi jégbor (Bezerics Borház, Keszthely) lett. A Nők a Balatonért Egyesület nevében a díjat Szauer Rózsa, az egyesület elnöke adta át.


2016. június 24.

                                                                           Balatoni Szövetség

A Balaton

fi.jpg

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

Our website is protected by DMC Firewall!