a Balatoni Szövetség honlapja

Hírek

Összefoglaló az „Év Balatoni Háza” építészeti díjpályázatról

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve idén először hirdette meg az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatot. A pályázat lebonyolítását a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága támogatta. A BKÜ területén épült, 2015. január 01. után használatba vett épületekkel lehetett 2018. augusztus 31.-ig pályázni három kategóriában:

- az év balatoni lakóháza
- az év balatoni középülete
- az év balatoni üdülő/ gazdasági épülete

A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre.
A bíráló bizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár volt.
A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni a megépült épületek terveivel, illetve a házról készült fotókkal. A beérkezett pályázatokból elő-bírálat után a zsűri kiválasztott tizenegyet, melyet a helyszínen is megtekintett. A helyszíni szemle után került sor a bíráló bizottság ülésére, melyen az alábbi eredmények születtek:
Az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázat díjazottjai:

- az Év Balatoni Lakóháza: Dörgicse, Portushome (tervező: Kovács D. Barna)
- az Év Balatoni Üdülőépülete: Fonyód, nyaraló (felelős építész: Dénes György)
- az Év Balatoni Középülete: Alsóörs, Marina (felelős építész: Szilvási Attila)
- a Nők a Balatonért Egyesület különdíját kapja: Pusztaszemes, Dióliget lakóház (tervező: Villányi Norbert, V. Marton Rozália)
- a Balatoni Szövetség különdíját kapta: Csopak, Schieszl pince (felelős tervező: Tóth Péter)
- a Magyar Építőművészek különdíját kapta: Tihany, Vitorlásiskola (Tervezők: Völgyi Botond, Székely György)

Az ünnepélyes díjkiosztó ünnepségre a tihanyi Apátsági Rege Cukrászdában került sor 2018. október 26.-án.

Fabacsovicsné Kovács Krisztina
a bíráló bizottság titkára

Az Év Balatoni Háza pályázat lakóépület kategória nyertese - Dörgicse, Portushome

Kovács D. Barna építész kivételesen példaértékű dörgicsei lakóépülete utat mutat a pályázat céljaként megfogalmazott, hely szelleméhez hű, ugyanakkor a kor szellemében épült minőségi építészeti alkotások számára.
dorgicse1A táj, a környezet, az épület telepítése, tömegformálása és részletképzése teljes összhangban fejezi ki a rendeltetés célját, a természet és a hajlék hagyományokból táplálkozó egységét.
Hosszúház, rendeltetést kifejező sorolt tömegek, nyeregtető, tornác, újrafogalmazott nyárikonyha, fafödém, nádtető: mind-mind a Balaton-felvidéki hagyományos építészet attribútumai, együtt áramló tér titokzatos átlátásokkal, tágasság látszó fedélszékkel, galéria, lebegő deszkaterasz, lécváz-struktúra, légies felnyitások együttese pedig a tájjellegű építészet kortárs megnyilvánulása.
dorgicse2Az épület a hagyomány és a korszerűség kettős kihívására különös érzékenységgel felel egylényegű, hamisítatlanul kortárs, mégis „mintha mindig ott állt volna” válasza. Ezzel példát ad arról, hogy a tradíció követése nem annak felidézését jeleni, hanem azt, hogy az évezredes tapasztalat által felhalmozott és kilúgozott tudás hogy alkot új minőséget.
Az épület válasza környezetére, mértéktartó formálása és részletmegoldásai - ahol minden részlet az egészet szolgálja, ugyanakkor önmagában is értelmezhető, korszerű elem – példát állít a mértékadó, balatoni építészet környezettudatos, jövőformáló alakítása számára.

Felelős építész tervező: Kovács D. Barna
Tartószerkezet: Alibán Dénes (Konkret Terv Kft)
Épületgépészet: Porosz Géza (Porosz és fia Mérnökiroda Bt.)

Az Év Balatoni Háza pályázat üdülőépület kategória nyertese - Fonyódi nyaraló

fonyod1Dénes György épülete nem a folyóiratok világából jól ismert építészeti "fine dining". Az általa tervezett épület sokkal inkább olyan, mint egy jó bisztró eledel! Mindenki által befogadható és kedvelt, emberi léptékű. Ahhoz hogy jól működjön, szerencsére minden alapanyag adott: formavilága visszafogott, mégis karakteres, nyílásosztása harmonikus, alaprajza jól működő és ami további erénye: földszintes. És akkor még a fűszerekről nem is beszéltünk, amit Dénes György jól megválogatott, nem tett bele túl sokat csak annyit, hogy egy picit pikáns legyen, így miközben ízleljük, megállhatunk egy pillanatra. Ilyen alkotóelemek a sarkok lecsapásai, a lábazat magasságának játékai, az oromzat és nyíláskeretek részletei.

Az az első benyomásunk az épületről, hogy ez ismerős, mintha mindig is itt lett volna, aztán közelről, részleteiben elmerülve látjuk meg azokat az újragondolt finomságokat, amitől egyszerre lesz mai és időtálló. Mindezt a Balaton déli partján, Fonyódon, ami meglehetősen nehéz terep...

 

fonyod2Egy biztos ez az épület nem fog kimenni a divatból, pont úgy, mit a balatoni sajtos tejfölös lángos (természetesen füstölt sajttal :))

Felelős építész tervező:
Dénes György
(DNS-Műterem Bt.)

Az Év Balatoni Háza pályázat középület kategória nyertese - Alsóörs, Marina kikötőépület és hotel

Nem könnyű feladatot kaptak az alkotók, amikor megbízták őket az újonnan épült alsóörsi kikötő központi épületének tervezésével. Egy megtartásra szánt „üzemi” építmény mellé, egy igen szűkös építési helyre kellett megálmodni a többfunkciós kikötőépületet.

alsoors1Az alkotók szerint: „a szándék egy part felé erősen kinyíló, környezetével, minden funkciójával és a meglévő műhellyel is egy egységet képező, klubházként megjelenő épület létrehozása volt, étteremmel, klubhangulattal, vendégszobákkal, kikötői vizesblokkal, a kikötői területek transzparens kialakításával, ahol a térrészek egyszerre különülnek el és hatnak egymásba”. E célt a tervezők maradéktalanul megvalósították. Kompakt, rendkívül jól funkcionáló téregyüttest hoztak létre a rendelkezésre álló kis területen.
alsoors2Az építészeti arculat visszafogott, mégis nagyvonalú, az alkalmazott anyagok és szerkezetek megválasztása jellemzően a Balaton ezen térsége hagyományainak és sajátosságainak megfelelően történt, illeszkedése a környezetébe példaértékű. A belső kialakítása meghitt, nagyszerűen harmonizál a külsővel. Kiemelendő, hogy a tervezők nem a divatos építészeti trendeknek kívántak megfelelni, hanem a helyi építészeti és táji adottságok figyelembe vételével a tó partjára kiválóan illő balatoni házat terveztek.
Az épületet körülölelő terek megnyitásával az új Marina és a kikötőépület környezete Alsóörs korábban nem létezett, új korzójává vált.
Felelős építész: Szilvási Attila (KM07 Kft, MéGeV Bt.)

Építészek: Bende Attila (KM07 Kft)
Kiss Gábor (Sementis Kft)
Építész kiviteli terv: Nóbik Orsolya (NoPlot Bt.)
Kiss-Martinovszky Zsuzsa (Itram Kft)
Belsőépítészet: Szilvási Attila és Nóbik Orsolya
Tartószerkezet: Szántó László (Exon2000 Kft)
Épületgépészet: Lantos András (Lanterv Kft)
Épületvillamosság: Sándor Dávid
Épületszerkezet (kiviteli terv): Kapovits Géza (Artheseus Kft)
Tájépítészet (kiviteli terv): Balogh Péter Isván és Major József (S73 Kft)

Az Év Balatoni Háza pályázat díjazott épülete - Nők a Balatonért Egyesület különdíja - Dióligeti lakóház

dioliget1Az ingatlan a Balaton déli partjától 11 km-re, a Séd-patakvölgyében, Pusztaszemes település belterületén található. A tervező építész páros a saját családjának tervezte.
Az épületet az egyszerűség, az átgondolt, letisztult formavilág és maximálisan a környezetbe való illeszkedés jellemzi. A telek lejtős adottságát kihasználva az épület lábakon áll, így a lakótér a lombkoronák szintjén helyezkedik el, természetközeli érzetet teremtve. Az egyetlen nagy légtérből álló épületbelsőben az eltérő funkciókat belsőépítészeti elemekkel differenciálták, egyedül a kiszolgáló vizesblokk került zárt dobozba, melynek tetején egy kis galéria került kialakításra. A belsőépítészetben is az egyszerűségre törekedtek, szintén egyszerű, modern formákat használva.
dioliget2Az épület léptéke is a tájra jellemző beépítéshez illeszkedik. Az épület építéséhez és burkolataihoz is jellemzően természetes, esetleg újrahasznosított anyagokat használtak fel.
Fontos tervezési szempont volt az építés minél egyszerűbb kivitelezhetősége, a minimális géphasználat. Előnyben részesítették a szárazépítési, szerelhető technológiákat, a helyszínen, vagy akár műhelyben előregyártható elemeket, így törekedve a minél kisebb környezeti beavatkozásra az építés során. Ennek köszönhetően a telek ma is fákkal, bokrokkal dúsan borított. A felhasznált, beépített műszaki megoldásokkal és tervezési elvekkel az üzemeltetés fenntarthatóságát biztosították, így végső soron az épület teljes életciklusára vetített minimális ökológiai lábnyom elérése volt a cél.
Követendőnek tartjuk, hogy a növényzetet csak minimálisan vágták ki, meghagyták eredeti állapotában.

Építészek: Villányi Norbert és V. Marton Rozália (Vilma Stúdió Bt.)
Tartószerkezet: Ther Antal
Épületgépészet: Almási Zsolt és Kurunczi György
Épületvillamosság: Zentai Csaba

Copyright © 2014. All Rights Reserved.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!