Kék hullám zászló

A Balatoni Szövetség 2017.-ben meghirdetett Kék Hullám Zászló strandminősítésére idén 33 strand nevezett. A helyszíni bejárások 2017 június 19.-22.-én zajlottak a hagyományosan bevont partnerek részvételével, a kerékpáros-barát szempontokat a Kerékpáros Magyarország Szövetség képviselői vizsgálták. Idén először egytől öt csillag szerepel a zászlókon, jelezve a szolgáltatások eltérő színvonalát az egyes strandokon. Tavasszal a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázata segítségével sok strandon megindultak fejlesztések, ezek van ahol már be is fejeződtek, de van olyan strand, ahol még a munka elején tartanak. A befejezés határideje október vége, ezért a következő évben a balatoni strandok szolgáltatásának színvonalában további jelentős javulás várható.
A rendezvény fővédnöke Witzmann Mihály országgyűlési képviselő volt.

Idén hat különdíj került kiosztásra.

A fővédnöki különdíjat – amit a minősítés során legtöbb pontot elért strand részére ajánlott fel Witzmann Mihály- a balatongyöröki Községi Strand kapta.

Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke 2017.-ben először különdíjat ajánlott fel egy kiemelkedően teljesítő Veszprém megyei strand részére. A különdíjat átadta Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, kapta: az alsóörsi Községi Strand.

A kezdeményezéshez csatlakozva, a Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke különdíjat ajánlott fel egy kiemelkedő somogyi strand részére. A díjat átadta Tardi Tamás, a Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, kapta: a balatonlellei Napfény Strand.

Két éve, 2015.-ben hirdettük meg először a Balaton Családbarát, Kerékpáros-barát, valamint Legsportosabb Strandja különdíjat, ami kétévente kerül kiosztásra.

A Balaton Családbarát Strand különdíj védnöke és felajánlója Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért felelős államtitkára volt. A díjat átadta: Székely András a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai vezetője.

A Balaton Családbarát Strandja 2017.-ben:
-    a Diási Játékstrand Gyenesdiás.

A Balaton Legsportosabb Strandja különdíj védnöke és a díj felajánlója az EMMI Sportért felelős államtitkára dr. Szabó Tünde volt. A díjat átadta dr. Stocker Miklós az államtitkárság sportkapcsolati főosztályvezetője.

A Balaton legsportosabb strandja 2017.-ben, 2015. után újra:
-    a vonyarcvashegyi Lido Strand

A Balaton Kerékpáros-barát Strand különdíj védnöke és a díj felajánlója Révész Máriusz, kerékpározás és aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos. A díjat átadta: Töli Gergely kormánybiztosi koordinációs munkatárs.

A Balaton Kerékpáros-barát Strandja 2017.-ben 2015. után újra:
-    a balatonberényi Községi Strand.

Öt csillag

1./ Vonyarcvashegy Lidó strand