Elnökségi ülések

A Balatoni Szövetség állásfoglalása

A Balatoni Szövetség elnöksége Balatonakarattyán megtartott ülésén  értékelte a 2016-os szúnyoggyérítés tapasztalatait, illetve állásfoglalást adott ki a balatoni hal kérdésében.

Szúnyoggyérítés tapasztalatai

Egyértelműen megállapították, hogy bár a tavasz, illetve a nyár csapadékosabb időjárása kedvezett a csípős szúnyogok szaporodásának, sikeresnek mondhatók a térségben végzett védekezési munkálatok.
A 2016-os évben komoly változások voltak a finanszírozás és kivitelezés tekintetében.  Az elmúlt években a Balaton térségében a csípősszúnyogok elleni védekezés finanszírozása 50-50 % költségvállalással történt, a térség önkormányzatai és a Magyar Turizmus Zrt. anyagi hozzájárulásával. A védekezést pedig egész évben a BSZ bonyolította.
2016 áprilisában és májusában a Balatoni Szövetség koordinálásában és a térség önkormányzatainak finanszírozásával 2 biológiai gyérítés végeztünk.
A nyári időszakban (augusztus elejéig) a védekezés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásával és állami finanszírozással zajlott.
Összességében megállapítható, hogy a Balatoni Szövetség, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásában az előző évektől eltérően jelentősen több gyérítést végeztek a szakemberek a Balaton térségében. Ennek is köszönhető, hogy kezelhetővé vált a helyzet és a Balatonnál, jelentősen nem tudott elszaporodni a csípősszúnyog állomány. Mivel az időjárás előrejelzések szerint a további csípőszúnyog ártalom kialakulására lehetett számítani, ezért az augusztus 20-i ünnepségekre készülve, augusztus 17-től ismét szükségessé vált szúnyoggyérítés a Balaton térségében. Az előzetes megállapodásnak megfelelően a nyár utolsó védekezését ismét a Balatoni Szövetség végeztette.
Amennyiben az ősz során a szakemberek véleménye alapján elengedhetetlenné válik a térségben egy kémiai gyérítés az csak abban az esetben valósulhat meg, ha az érintett települések biztosítják az anyagi hátterét védekezésnek.
A Balatoni Szövetség és az OKF komoly hangsúlyt fektetett a térség önkormányzatainak és az érintett lakosság igényeinek figyelembevételére. Törekedtünk arra, hogy a védekezés időpontjának meghatározásakor figyelembe vegyék a térségben zajló rendezvényeket, települési igényeket.

A Balatoni Szövetség elnökségének állásfoglalása.

„A 2013, évi halászati törvény megtiltotta a természetes vizekben történő halászatot, nagyobb teret adva ezzel a horgászturizmusnak Így a Balatonnál már két éve megszűnt a halászat, ezáltal csak halastavakból, vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot a vendéglátósok Ezt azért nem tartjuk elfogadhatónak, mert sok vendég számára fontos, hogy kipróbálhassa a helyi ízeket, így szívesen fogyasztanának balatoni halat a térségi borok mellé. Jelenleg ez csak a horgászok „kiváltsága”.
A Balatoni Szövetség fontosnak tarja, hogy lehetőségük legyen a helyi vendéglátóegységeknek arra, hogy balatoni halat vásárolhassanak és értékesíthessenek az parti éttermekben, büfékben, halsütödékben..
A megoldást nem a halászat visszaállításában látjuk, mert mi is fontosnak tartjuk a Balatonnál a horgászturizmus fejlődését. A Balatoni Szövetség elnöksége a tavaszi vagy éppen az őszi szezonban komoly potenciát lát ebben a turisztikai ágazatban.
Annak érdekében, hogy ismét lehessen balatoni halból készült halételeket fogyasztani a térségi vendéglátóegységekben, elengedhetetlen a törvény módosítása, illetve kiegészítése. Fontosnak tarjuk, hogy a témában illetékes szakemberek részéről kidolgozásra kerüljenek azok a megoldási javaslatok, mely megnyugtatóan kezelnék a problémát.

A Balatoni Szövetség elnöksége részéről két megoldási javaslat is megfogalmazódott.

Évtizedeken keresztül jól működött az eljárás amikor „úsztatott” pontyokat értékesítettek a vendéglátóegységek számára. A folyamat során a környező halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartották egy meghatározott időtartamig. Az eljárás eredményeképpen a halak íze megegyezővé vált a Balatonban élő halakéval. Ezt a módszert tengereken és más olyan tavakban is alkalmazzák, ahol ugyancsak megszüntették a halászatot.

A másik lehetőség a Balaton térségében egy halfelvásárlói hálózatot létrehozása lehetne. Ezeken a felvásárló helyeken tudnák leadni (értékesíteni) a megfogott halakat azok a horgászok, akik előzetesen kiváltották az ehhez szükséges engedélyeket. A törvényi szabályozását hasonlóképen tudnánk elképzelni mind az őstermelők esetében.

Jelenleg komoly gasztronómiai forradalom zajlik a Balaton térségében, de a „gasztronómiai termékek” sajátossága, hogy helyi termékek jelentik az alapanyagot. A halételek esetében ezt az alapanyagot a balatoni hal jelentené.”

A Balaton

DSCF3175.jpg