Balaton Művészek Adatbázisa

Vollein Ferenc - festőművész

Festőművészeti pályaképem

Badacsonytomajon élek, s a szakírók máris a korosztályos képzőművészeti élet egyik kiemelkedő és meghatározó képviselőjeként tartanak számon hazai és nemzetközi szinten is - annak ellenére-, hogy még „csak” a közeljövőben fogom betölteni a 19. életévemet. A Várpalotai Képeség és Tehetségfejlesztő Magániskola Gimnáziumának vagyok a képzőművészeti tagozatos, 12. osztályos, végzős tanulója.
   Az Ó-és az Újszövetség, a magyar történelem, a balatoni és a toszkán táj által ihletett alkotásaimat rendszeresen önálló kiállításokon mutathattam be. Eddig 36 önálló tárlatot rendezhettem kiemelt képzőművészeti jelentőségű hazai és nemzetközi kiállítóhelyeken, és számos csoportos tárlaton is részt vehettem. 30 hazai és nemzetközi korosztályos és felnőtt képzőművészeti alkotópályázatot nyertem meg vagy szereztem azokon előkelő helyezéseket, rangos művészeti ösztöndíjakkal is büszkélkedhetek (MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program győztese, kiemelt támogatottja 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, Zalaegerszeg MJV művészeti ösztöndíjasa voltam a 2012, 2013, 2014 években stb.)
  Különösen szorosan kötődöm a Balatonhoz, annak szinte az összes jelentősebb balatoni kiállítóhelyen bemutatkozhattam már önálló tárlataimmal. Így kiállítást rendezhettem korábban Siófokon, a Kálmán Imre Közösségi Ház Galériájában, Keszthelyen a Balaton Múzeumban és Balaton Színház Galériáiban többször is Ruzsics Ferenc polgármester úr támogatásával, valamint a Művész Caféban és a Faludi Galériában is, Gyenesdiáson a Községháza Galériájában és Vonyarcvashegyen a Községháza Tanácstermében már 2 alkalommal, továbbá Badacsonyban, a Hotel Bonvino Konferenciatermében, Balatonfüreden, az Arácsi Népházban és kétszer a Kisfaludy Galériában Dr Bóka István polgármester úr közreműködésével és fővédnökségével, valamint Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központban Veszeli Lajos festőművész mentorálásával.
   18 éves koromra máris három önálló, színes képzőművészeti kiadvánnyal rendelkezem. 2016 júniusában a 87. Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiválján, a Vörösmarty téren dedikálhatta minden idők legfiatalabb könyvtulajdonosaként (József Attila és Dsida Jenő nyomdokain) a Tündérország című 100 oldalas, színes képzőművészeti kiadványomat. A hazai és nemzetközi képzőművészeti folyóiratokban rendszeresen olvashatók méltató publikációk eddigi képzőművészeti tevékenységemről (pl. Pannon Tükör, Ambroozia, Irodalmi Jelen, Drót, Róma Közösségi Oldala stb.)
    Stílusom nehezen meghatározható, de a szakemberek véleménye alapján különleges egyedi szín-és formavilággal rendelkezem. Véleményük alapján stílusom az avantgarde egyik legjelentősebb, de itthon - méltatlanul- kevésbé preferált és ismert irányzatához, a naiv iskolához áll a legközelebb, s annak az egyik kiemelkedő, korosztályos hazai és nemzetközi képviselőjeként határoznak meg.
   A Tehetséghidak pályázat egyik győzteseként tíznapos olaszországi egyéni képzőművészeti tanulmányúton vehettem részt 2015-ben Pisában, Firenzében és Rómában. 2016 októberében- eddigi képzőművészeti munkásságom legmagasabb szintű elismeréseképpen- általános pápai audencia keretében Rómában, a Szent Péter téren fogadott a Szentatya, I. Ferenc, amelynek keretében átnyújthattam neki a Szent Márton megkereszteli édesanyját című olaj-vászon alkotásomat. Művem ezáltal bekerült a világhírű Vatikáni Múzeum-és Képtár gyűjteményébe-elsőként az élő, kortárs magyar festőművészek közül.
     2016-ban elnyertem a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért” képzőművészeti ösztöndíjat, amely egyúttal legjelentősebb korosztályos képzőművészeti elismerés Magyarországon.
     Olyan országosan is ismert képzőművészek, költők és személyiségek mentorálják képzőművészeti alkotótevékenységemet, mint Somogyi Győző Kossuth- Munkácsy - és Mednyánszky-díjas festő-és grafikusművész, a Nemzet Művésze, Németh János Kossuth-és Munkácsy-díjas keramikus, a Nemzet Művésze, Szemes Péter esztéta, a Pannon Tükör főszerkesztő- helyettese, Szalai Zsolt költő, író, az Ambroozia szerkesztője,  Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek atya,  Veres Péter szombathelyi püspök atya vagy Gryllus Vilmos előadóművész. Műveim máris fellelhetőek rangos hazai és nemzetközi köz-és magángyűjteményekben: a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményben, Balatonfüreden a Vaszary Villa és Galéria és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében, Japánban, a Toyamai Gyermekművészeti Múzeum Képtárában és Genfben, a Bayer-Unep Székházban, valamint Rómában, a Vatikáni Múzeum és Képtári gyűjteményében is.
   2017 augusztusában- az eddigi képzőművészeti alkotótevékenységem megerősítéseképpen- újból elnyerhettem a „Nemzet Fiatal Tehetsége” képzőművészeti elismerést és az ezzel járó képzőművészeti ösztöndíjat egy itáliai képzőművészeti tanulmányút megvalósítása és egy firenzei önálló tárlat előkészítése céljából 2018-ban. Továbbá 2018-ban önálló tárlatot rendezhetek Veszprémben, az Érsekség Szaléziánumának Galériájában és Keszthelyen, a Balaton Színház Simándy József Termében.

Készült: 2017 novemberében

A Balaton