a Balatoni Szövetség honlapja

Vén Zoltán - grafikusművész

Vén Zoltán grafikusművész, Pestszenterzsébet, 1941

Néhány rövid idézet a munkásságomat méltató írásokból:

„Ahhoz, hogy igazán belemélyedjünk Vén Zoltán képi világába, ismernünk kell a rajta szereplő alakokat. Tudnunk kell időben, térben elhelyeznünk őket. Az általános műveltségen túlmenően rendelkeznünk kell ismeretekkel a mitológiáról, a bibliáról és egyéb kultúrtörténeti hátterekről is."

„A művész a magyar kisgrafika világszerte ismert és elismert mestere, amint ezt — többek között — a sanghaji meghívásos kiállítások is igazolják. A Bolognai Akadémia az ex libris 25 legjobb európai mesterének egyikeként hívta meg kiállításra."

„Rákérdez a kulturális múltra és jelenre. Felfedezi a jelenségek színét és fonákját, sokszor ugyanazon alkotásban. Parafrazeálja kulturális életünk kész tárgyait. A szakrálist profanizálja, a profánt szakrálissá emeli."

„A rézmetszetet, az ex libris ritkaságszámba menő művelését nem tekinti időrabló penzumnak. Művészete egyszersmind hagyományos és modern. Archaikus stílszerűsége és a mai szemmel is kifejező erejű formanyelve a jelenkor művészetét, művészetelméletét foglalkoztató problémák vizuális megjelenítését is felvállalja egy nem ilyesmire szoktatott anyagba. Így jön létre a sajátos vénzoltáni humor, amely a szelíd iróniától a groteszk érintésével a végletes szarkazmusig ível."

Gyakran dolgozik ready made-ekkel, a kiválasztott tárgyak kópiáin kisebb-nagyobb változtatásokat hajt végre, majd olyan miliőbe helyezi, melynek révén új értelemre, értelmezhetőségre tesznek szert."

„Ebben a filozofikus, a világot kesernyés, kalodába záró mosolyban és a — nemritkán — dévaj hahotában történelmi korok csúsznak egymásba. Dávid és Judit kibicikliznek, Tatjatiti levele Anegihotephez, Miszték kislány ugróiskolát játszik című alkotásai bizonyítják, hogy a művész mitológiában is megmerült kedélye messze túl mutatta műveltségeszményt fókuszban tartó gyarapodáson."

„A groteszk a művészet udvari bolondja. Aki nem akarja őt megérteni, a sipkája rézcsörgőével kiveri a szemét. A mester nem képzeli el így a világot, hanem így is látja."

A Balaton

DSC_1234 .jpg

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!