a Balatoni Szövetség honlapja

Hírek

Vasárnapi zárva tartás

A Balatoni Szövetség tegnapi elnökségi ülésén állást foglalt a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területére vonatkozóan a kötelező vasárnapi zárva tartás kapcsán.

Az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartása miatt több kereskedelmi üzlet is megkereste a Balatoni Szövetséget. Fontos kiemelni, hogy nem a multik részéről, hanem a kisüzletek üzemeltetői sérelmezték elsősorban ezt a szabályozást. Ezért is kérjük a kormányt, hogy kapjanak  mentességet a Balaton térségében kereskedelmi vállalkozások.
Jelenleg a jogszabály lehetőséget biztosít a 200 m2-nél kisebb üzletek vasárnapi nyitva tartására. Szükségesnek tartanám megvizsgálni, hogy ez a mentesség hogyan lenne kiterjeszthető az alkalmazottakat foglalkoztató üzletekre is, hiszen sok esetben, munkajogilag és néha a családtagok számát figyelembe véve is gyakorlatilag megoldhatatlan, hogy az egész évben nyitva tartó üzletekben, csak a családtagok dolgozzanak minden hétvégén. Sok üzletben ezt a tulajdonosok nem tudják vállalni.
Fontos, hogy a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetbe tartozó településeken működő kereskedelmi vállalkozások, üzletek mentességet kapjanak a vasárnapi kötelező zárva tartás szabályozása alól.
Ez a mentesség minimum az öt hónapos (május 1-től szeptember 30-ig) nyári szezonra szükséges hogy kiterjedjen.
Fontos kihangsúlyozni, hogy a térségbe érkező turisták nyaralótulajdonosok számára a szabadság időszakában átrendeződik az életritmusuk és nem létezik hétköznap vagy éppen vasárnap. Nem a szokásos sémák szerint élik mindennapjaikat. Ezért is elengedhetetlen, hogy az üzletek vasárnap is kiszolgálják az igényeiket.
Természetesen megértjük, hogy a kormány erősíteni szeretné a kisvállalkozások pozícióját és szeretnék elősegíteni bevétel növekedésüket, de sajnos a Balaton térségében nem az a vállalkozói kör a jellemző, melyet a kormány támogatni kíván.
Mi is támogatni tudjuk a kormány törekvését, de addig mindenképpen szükséges lenne, hogy a térségünket mentesítsék a vasárnapi zárva tartás szabályozása alól, míg kiépül azon kisüzletek hálózata a Balaton térségében, mely a szükséges ellátást biztosítani tudja.

 

Balassa Balázs
elnök

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd