a Balatoni Szövetség honlapja

Hírek

Az Év Balatoni Háza pályázat díjazott épülete - Magyar Építőművészek Szövetsége különdíja - Tihanyi Vitorlás Iskola

Házat szeretne építeni az ember a Balaton partjára, lehetőleg szép kikötő-épületet – egyszerű feltételes mondat, de hogy lehet megvalósítani? Az építés általában a hely és az igények megértésével kezdődik, a hangulat átélésével folytatódik és mintaadással végződik. Hogy hol, mikor, kinek, mekkorát, miért, miből és mennyiért? – az már a körülményektől függ. Hogy ki és hogyan éli át a történetet.
tihany1Ezt a sztorit a Balaton meséli, a titokzatos, a kiismerhetetlen és mégis annyira ismerős, a folyton változó, de mindig hűséges Balaton.
És az a jó balatoni ház, amelyik ismeri a Balaton meséjét.
De az emlékeket formába kell önteni és térbe kell állítani, a képzeletet meg kell szelidíteni, ez az építészet feladata. Érzések, érintések, zajok, ízek, szagok, foltok, színek, fények, formák épülnek bele a házba, vitorlások sziluettje, szikrázó napsütés, lágy homokos part, fodrozó hullámok.
Vízparti objektumunk funkciója kikötőépület. Modern tömegforma fehér vakolattal, világosszürke fém nyílászárókkal, fehér acélkorláttal, futónövényekkel. Az épület védő-befogadó pozíciót vesz fel a vízparton, L-alakú telepítése a meglévő adottságokra figyel. A bejárati kapu tengelye kettéosztja a formát, a földszintet és emeletet pedig acél pillérekkel alátámasztott mély terasszal választja el a víz felől.
tihany2Tágas teraszok tagolják a homlokzatokat és formálják a tömeget. Az enyhe hajlású tető egyenletesen egy irányba, a Balaton felé emelkedik és párbeszédet folytat a végtelen zöldeskék vízfelülettel. A tető korcolt fémlemez szegélyt kapott. A víz felé nagy üvegfelületekkel megnyíló homlokzat mögött a földszinten társalgó, az emeleten oktatószoba kapott helyet. Lent még konyha és étkező, férfi-, női vizesblokk, 8 fős férfi öltöző és garázs-műhely is van, fent pedig az oktatószoba mellett raktár, öltöző és iroda.
A jó épület folytatja a hagyományt, funkcionálisan kifogástalan és harmonikusan illeszkedik a tájba. A Magyar Építőművészek Szövetsége azért adja különdíját a Tihanyi Vitorlás Iskola épületének, mert a 19. századi klasszicista és 20. századi modern balatoni műépítészeti hagyományt folytatva új színnel gazdagítja és egyben rendezi a környezetét. Atmoszférát teremt.
Építészek: Völgyi Botond (Casa Studio Kft)
Székely György (Casa Stúdio Kft)
Berényi Lajos és Jánossy Dóra Anna (kiviteli terve)
Belsőépítészek: Sárosdi-Mádi Krisztina és Láncos Áron (MádiLáncos Studio Kft)
Statika: Farkas Dániel
Épületgépészet: Vincze Gábor
Épületvillamosság: Karácsony István
Építtető: Tihanyi Vitorlás Iskola Kft.
Kivitelező: Triple Capital Kft)

Copyright © 2019. All Rights Reserved.

Our website is protected by DMC Firewall!